Anaokullarında Müzik, Spor ve Sanat Dönemi! Pilot Uygulama Başladı
MEB, okul öncesi eğitimde yeni dönemi başlatıyor. Beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar öğretmenleri artık anaokullarında ders verecek. 18 ilde başlayan pilot uygulama başarılı olursa proje Türkiye geneline yayılacak. Eğitimde kalite ve eşitlik hedefleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi eğitim kademesinde önemli bir yeniliğe gidiyor. 2025–2026 eğitim öğretim yılından itibaren beden eğitimi, müzik ve görsel sanatlar öğretmenleri, okul öncesi kurumlarında derslere girebilecek. Pilot uygulama 18 ilde başlarken, bu branş öğretmenleri günlük bir etkinlik saatinde görev alarak çocukların gelişimini destekleyecek.
Yeni modelle birlikte okul öncesi eğitimde çocukların motor becerilerini, estetik duyarlılıklarını ve müziksel gelişimlerini güçlendirmesi hedefleniyor. MEB, bu adımla erken yaşta eğitimin kalitesini artırmayı ve çocukların ilkokula daha hazır hale gelmesini amaçlıyor.
54 Öğretmenle Başlayan Süreç
Pilot çalışma, ilk olarak Ankara’nın 24 ilçesinde gerçekleştirildi. 2024–2025 eğitim öğretim yılı boyunca beden eğitimi, görsel sanatlar ve müzik branşlarında toplam 54 öğretmen görev aldı. Deneyimlerin olumlu sonuçlar vermesiyle birlikte uygulamanın kapsamı genişletildi.
Bakanlık, öğretmenlerden gelen geri bildirimleri analiz ederek modelin altyapısını güçlendirdi. Özellikle çocukların branş öğretmenleriyle yürütülen etkinliklerde daha yüksek dikkat, koordinasyon ve katılım gösterdiği raporlandı.
18 İlde Pilot Uygulama
Yeni dönemde proje, 18 pilot ilde uygulanacak. Bu iller şöyle sıralandı:
Ankara, Çanakkale, İzmir, Ordu, Antalya, Denizli, Kayseri, Trabzon, Aydın, Diyarbakır, Konya, Samsun, Balıkesir, Eskişehir, Mersin, Bolu, İstanbul ve Muğla.
MEB yetkilileri, uygulamanın başarısına göre projenin 2026–2027 eğitim öğretim yılında ülke geneline yaygınlaştırılacağını açıkladı.
Eğitimde Kaliteyi Artıracak
Branş öğretmenlerinin okul öncesi eğitime dahil edilmesiyle birlikte çocukların fiziksel, sanatsal ve sosyal gelişimi daha dengeli desteklenecek. Uzmanlara göre bu adım, erken yaşta ritim, hareket, renk ve ifade becerilerini geliştirmek açısından büyük önem taşıyor.
MEB, uygulamayı yalnızca pedagojik değil, aynı zamanda eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirecek bir adım olarak değerlendiriyor.
İlkokullarda da Gündemde
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ilkokullarda da benzer bir uygulamanın orta vadede gündeme alınacağını açıkladı. Bakan Tekin, “Yabancı dil, beden eğitimi, müzik ve resim derslerinin branş öğretmenleri tarafından verilmesi fikrine katılıyorum. Ancak hiçbir öğretmeni mağdur etmeden bu geçişi planlı bir şekilde yapacağız,” ifadelerini kullandı.
Bu açıklama, ilkokullarda branş öğretmenliği sistemine geçişin kademeli ve kontrollü şekilde uygulanacağının sinyali olarak değerlendiriliyor.